Athletics Team


Member list(2013-2014)〕〔Teachers

##Some words from Chu Chu--our alumnus and permanent member!!

『練跑?好辛苦架!千期唔好搞我!入田徑隊?更加唔洗旨意啦!』

呢句說話我聽過無數次,但係練跑係咪真係你地想象中咁辛苦呢?其實你地諗深一層,練跑亦都可以成為你地o既興趣,如果你地當練跑係興趣o既時候,你練起上黎o既時候並唔會覺得辛苦。正如有o的人好鐘意踢波、打籃球,如果你係鐘意o既話,就唔會覺得辛苦;相反地,如果你唔鐘意,就會覺得好辛苦。

其實「田徑」呢一項運動,係對我地好有幫助。當你挨到每次要衝成幾百米、甚至幾千米o既練習,即係代表你毅力去完成每一件事,勇於挑戰自己。

開平田徑隊的成立除了培養各隊員對田徑運動的興趣、加強她們的體能外,最主要的目的就是從群體活動中學習團隊精神。雖然田徑是一項個人的運動,但是在每次練習、比賽中大家互相支持和鼓勵隊友,是十分重要的。而且,田徑運動亦好講究隊員的責任感,當你承諾加入田徑隊後,就必需要每次準時出席練習及比賽,就算真的沒有時間出席練習,亦必需向負責老師請假,才可缺席。所以田徑這項運動,亦能夠培養各隊員的責任感呢!

 

回上頁